Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Dopad plastového znečištění na rorýse

Nová studie odhaluje dopad plastového znečištění na druhy rorýsů

První výzkum prokazující přítomnost antropogenních materiálů v hnízdech rorýsů

Studie odhalila přítomnost plastu a dalších materiálů vyrobených člověkem v hnízdech tří druhů rorýsů, což signalizuje alarmující interakci mezi volně žijícími živočichy a atmosférickým znečištěním plasty. Jedná se o první studii, která odhaluje rozsah takového znečištění v hnízdech rorýsů a upozorňuje na dosud nerozpoznanou hrozbu pro suchozemské ptačí druhy.

Výzkumníci analyzovali 487 hnízd z 25 kolonií v sedmi evropských zemích, přičemž se zaměřili na tři druhy rorýsů: rorýse obecného (Apus apus), rorýse šedohnědého (Apus pallidus) a rorýse velkého (Tachymarptis melba). Výsledky byly zarážející: 36,5 % hnízd obsahovalo syntetické materiály, převážně plastový odpad. Obzvláště znepokojující bylo zjištění, že 85 % hnízd rorýsů šedohnědých obsahovalo plast.

Studie také odhalila přímou souvislost mezi lidskou činností a pravděpodobností výskytu plastu v hnízdech. V oblastech s větší lidskou stopou, jako jsou městské oblasti, se významně zvýšila pravděpodobnost nálezu plastu v hnízdech rorýsů.

Klíčová zjištění:

• Plast v hnízdech: 36,5 % hnízd rorýsů obsahovalo plastové zbytky, přičemž nejvyšší koncentrace byla zjištěna u rorýsů šedých.

• Souvislost s lidskou stopou: Hnízda v oblastech s vyšší lidskou aktivitou vykazovala větší pravděpodobnost kontaminace plasty.

• První svého druhu: Tento výzkum je první, který dokumentuje interakci mezi atmosférickým znečištěním plasty a volně žijícími živočichy.

Tato studie poskytuje jasné důkazy o tom, že znečištění plasty není jen problémem moří, ale je to rozšířený environmentální problém, který ovlivňuje i suchozemské druhy, jako jsou rorýsi, zejména ty, které tráví velkou část života ve vzduchu,“ řekl Álvaro Luna, hlavní autor studie. „Přítomnost plastu v hnízdech, spolu s případy zamotání, naznačuje, že plast v atmosféře představuje rostoucí hrozbu pro ptáky.“

Zjištění vyvolávají vážné obavy ohledně širších environmentálních důsledků atmosférické cirkulace plastů a jejího dopadu na různé ekosystémy a volně žijící živočichy. Vzhledem k tomu, že znečištění plasty nadále pronikají i do nejneočekávanějších oblastí přírody, tato studie vyzývá k naléhavým opatřením ke zmírnění jeho dalekosáhlých důsledků.

Členové organizace ALKA Wildlife se podíleli na této studii tím, že sbírali a poskytovali data z České republiky i dalších zemí. Jejich účast byla klíčová pro shromáždění komplexního souboru dat napříč různými evropskými lokalitami.

Kompletní studie je k dispozici online na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004896972405321X